2022. március 18

 

 

5 D

 

 

XI. GÖRGEY ARTÚR TÖRTÉNELEMVERSENY

 

  Beszámoló:

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt a témája az idei Görgey történelemversenynek, amelyet immár több, mint egy évtizede szervez a szegedi Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, a Dugonics András Piarista Gimnázium, és az Ötágú Síp Kulturális Egyesület. A hadvezérről elnevezett észtornára határon innen és túlról összesen húsz csapat nevezett.

 

 

4


Ezúttal is a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban mérték össze a tudásukat a versenyzők, akik Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Pest megyéből, valamint Szeged egykori vonzáskörzetéből, az országhatár túloldaláról, bácskai, bánsági és partiumi településekről érkeztek.

A két fordulóból álló verseny első feladata egy kisfilm elkészítése volt.

A versenyzők ebben vagy a lakóhelyük 1848/49 emlékhelyét, emléktábláját, köztéri ’48-as műalkotását mutatták be, vagy a forradalom és szabadságharc valamely térségi kötődésű hősének portréját rajzolták meg.

A szakmai zsűri által legjobb alkotások készítői a Móra Ferenc Múzeum díjaiban részesültek.

A második forduló már a Dugonics András Piarista Gimnáziumban zajlott, amely során a csapatok célja a 11 feladatból álló dolgozat megoldása volt.

Az írásbeli feladatokra 60 perc állt a háromfős csapatok rendelkezésére.

A javítás, a pontok összeszámlálása idejére illesztették a szervezők a Görgey-versenyek elmaradhatatlan eseményét, Szanka József magángyűjtő kiállítását, amely ezúttal is a témához kapcsolódó érdekes korabeli tárgyi emlékeket mutatott be.

A kor hangulatát az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület által tartott bemutató is megidézte.

 

Ezt követően került sor az eredményhirdetésre.

A versenyre jelentkező húsz csapat közül a Kisiratosi betyárok bizonyultak a legjobbnak, ők a partiumi település Páter Godó Mihály Általános Iskolájának diákjai. A csapat tagjai Szatmári Kata, Tiba-Fischer Eszter és Almási Áron voltak - felkészítő tanár Almási Gábor.

3

 

Második helyezett a kecskeméti Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola csapata „Fényesebb a láncnál a kard” elnevezésű csapata lett, Csikai Zsuzsanna, Varga Johanna és Szabó Zolta Dániel összeállításban - felkészítő tanáraik Doróné Varga Nikolett és Somogyi Haroldné voltak.

 

A délvidéki Ada Cseh Károly Általános Iskola diákjaiból álló Időutazók lettek a harmadikok. A csapat tagjai: Bálint Szilárd, Erdélyi Rómeó és Világos Csongor, felkészítő tanáruk: Sárosi Gabriella volt.

 

A Csongrád megyei csapatok közül a legsikeresebben a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium (a csapat tagjai: Gulyás Adél, Király Sára, Szaszák Kata, felkészítő tanár: Balogh Bence) és az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola (a csapat tagjai: Kuspi Szonja, Kövér Emili, Kocsis Enikő, felkészítő tanár: Jancsákné Majzik Andrea) diákjai szerepeltek a megszerzett ötödik, illetve hatodik helyezéssel.

 

A támogatók – a Nemzeti Együttműködési Alap, a Csongrád-Csanád Megyei Védelmi Bizottság, a Mozaik Kiadó, a Móra Ferenc Múzeum és a Rubicon Ház Bt jóvoltából a versenyről senki nem távozott üres kézzel. Az értékes könyveket és folyóiratokat tartalmazó díjakat, valamint az értékes fődíjat – mely egy történelmi tanulmányút – a versenynek helyszínt biztosító iskola képviseletében Károlyi Attila történelem szakos pedagógustól, valamint a Meritum Egyesület tagjaitól vehették át a versenyzők.

Murányi Gábor

 

 lg prban