2021 március 26

 

XII. Görgey Artúr történelemverseny

eredményhírdetés

 

Kedves Versenyzők! Tisztelt felkészítő Tanárok!

Nagy örömünkre szolgál, hogy a XII. Görgey Artúr történelemversenyt a vírushelyzet okozta rendkívüli körülmények között is sikeresen és eredményesen megrendezhettük.

A versenyre összesen 30 csapat nevezett be a Kárpát-medencéből : 30 csapat Magyarország színeiben, 7 csapat pedig Lengyelország színeiben mérte össze tudását. Büszkék vagyunk arra, hogy a megmérettetésben résztvevő lengyel és magyar csapatok mindegyike sikerrel vette az akadályokat és teljesítette a versenyfelhívás támasztotta feltételeket.

A feladatok eredményes megoldása gondos felkészülést és a kiadott szakirodalom ismeretét kívánta meg. A feladatsor kitöltésével kialakult a csapatok végső sorrendje, a vetélkedő végeredménye.

Hisszük, hogy ezzel a tantervi követelményeken túlmutató ismeretanyagok elsajátításával, a résztvevő diákok mélyebb betekintést nyertek ennek az egyedülálló, évezredes történelmi kapcsolatrendszernek a részleteibe.

Méltán remélhetjük, hogy a most megszerzett tudással a versenyzőink lesznek azok, akik tovább viszik a lengyel-magyar barátság eszméjét és talán alakítói és formálói is lesznek egykoron e barátság folytatásának.

A verseny végeredményeként az első három helyezett csapat a következő:

 

1. 107 ponttal első helyezést ért el az Arad megyei Kisiratoson működő Páter Godó Mihály Általános Iskola ,,Kisiratosi betyárok" elnevezésű csapata, melynek tagjai: Hallai Mónika, Tiba-Fischer Eszter, Almási Áron.

 

2. 105 ponttal második helyezést ért el a szegedi SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája ,,Tűzzel-vassal" elnevezésű csapata, melynek tagjai: Meszes Dominik, Sebe László, Vasut Vojtech.

 

3. A harmadik helyen holtverseny alakult ki:

103 pontot gyűjtött a kecskeméti KRE Petőfi Sándor Református Gyakorló Általános Iskola ,,Petőfi küldöttei" elnevezésű csapata, melynek tagjai: Varga Johanna, Bimbó Balázs, Szabó Zolta Dániel.

Szintén harmadik helyezést ért el 103 ponttal a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium ,,Horthy katonái" elnevezésű csapata, melynek tagjai: Krabót Bertalan, Benkó Botond, Jusztin Barnabás.

 

A verseny legeredményesebb, Lengyelország színeiben vetélkedő csapata a Kárpátaljai Vajdaságban található Baligrod településen működő Szent II. János Pál pápa Általános Iskola ,,Bieszczadersi" elnevezésű csapata, tagjai : Aleksander Lipa, Jolanta Kopczyńska, Michał Gawłowski.

Összegzés : 

Szeretnénk megköszönni a felkészítő tanároknak az áldozatos munkát. Megtisztelő, hogy kezdeményezésünk mellé álltak és munkájukkal segítették a diákok felkészülését.

Köszönjük támogatóinknak is a verseny lebonyolításához nyújtott segítséget :

Csongrád-Csanád Megyei Védelmi Bizottság ,

Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal (Szeged),

Waclaw Felczak Alapítvány (Budapest),

A Lengyel Köztársaság Szegedi Tiszteletbeli Konzulátusa (Szeged),

Dugonics András Piraista Gimnázium (Szeged),

Ötágú Síp Kulturális Egyesület (Szeged),

Mozaik Kiadó (Szeged).

A verseny első három helyezettjét megillető lengyelországi tanulmányút megszervezhetőségében reménykedünk. Bízunk abban, hogy a járványügyi szabályok a nyár folyamán már lehetővé fogják tenni a határátlépést és a programszervezést. A fejleményekről a felkészítő pedagógusok útján tájékoztatni fogjuk a versenyzőket.

Nagy szeretettel gratulálunk minden résztvevő csapatnak! Jó egészséget kívánunk!

A Szervezők