2018 október 25

 

A

Görgey Artúr

történelmi emlékversenyt

a Dugonics András Piarista Gimnáziumban tartottuk meg, ahol 22, három tagból álló csapat versenyzett, közülük 12 határon túli iskolából érkezett.

A rövid kulturális bevezetőt Marjanucz László professzor: Magyarország szereplése a "nagy háborúban" címmel tartotta, majd Matus Mihály tárogatóművész első világháborús dalokat játszott, végül a csapatok elvonultak a számukra kijelölt termekbe.

A Gimnázium igazgató-helyettese - Károlyi Attila tanár úr - a verseny időtartamára vendégül látta a felkészítő tanárokat. A cél az volt, hogy számoljanak be a felkészülés nehézségeiről, örömeiről, a gyerekek hozzáállásáról, a tapasztalatokról.

Tanulságos volt ez az együttlét, különösen nekem, aki társszervezőként vettem részt a beszélgetésben az Egyesület részéről, hiszen meghívhattam a megjelenteket s rajtuk keresztül a tanulókat arra a vetélkedőre, amit Mátyás király tiszteletére rendez majd Egyesületünk november 30.-án. A megjelentek elfogadták a meghívást.

Eredményhirdetés: 6 csapat ért el kiemelkedő eredményt, közülük az első három helyezett észak-olaszországi tanulmányutat nyert:

  1. A "Novara" nevű csapat / Mórahalom, Móra Ferenc Általános Iskola. Csapattagok: Masa Laura, Kollár Ella, Szűcs Réka, felkészítő tanár: Szécsi Edina.
  2. Az "Orczy Csapat"  / Szeged, Orczy István Általános Iskola. Csapattagok: Ricart Pellicer Marc, Vass Gábor, Kormos Máté, felkészítő tanár:Papp Sándor Lászlóné.
  3. "Sárgarigó Regiment" nevű csapat / Pater Godó Mihály Általános Iskola, Kisiratos, Erdély. Csapattagok: Almási  Eszter, Juhász Zoltán László, Staub Dorottya, felkészítő tanár: Almási Gábor.                         

                         Külön öröm számunkra, hogy a harmadik helyezést a kisiratosiak nyerték el, hiszen ennek a településnek küldöttei  a "Szögedi Nemzet" találkozók résztvevői voltak és ismerjük őket egyéb kiváló tevékenykedésük okán is!  Részt vettünk fennállásuk 200. évének ünnepségén!

 

Dr. Horváth István Károlyné,

a szegedi Ötágú síp Kulturális Egyesület elnöke

 

 

Média:

https://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/elfelejtett_hoseinkre_emlekeztek_a_diakok_-_a_gorgey_artur_tortenelmi_vetelkedo_idei_temaja_az_elso_vilaghaboru_volt/2577640/

https://www.szepi.hu/hirek/2018-2019/gorgey-artur-tortenelemverseny

http://morahalom.sulinet.hu/index.php/archivum/2018-2019/item/337-gorgey-artur-tortenelemverseny

 

Visszhang :

http://www.tiszaparti.hu/index.php/2018/11/05/gorgey2018/